ΕΛΛΑΔΑ
Ο Χορός των Θαλασσών

«Έβλεπα τον ήλιο έντονη φλογερή σφαίρα ν’ ανεβαίνει απ’ τη θάλασσα και μια πύρινη λωρίδα να έρχεται προς το μέρος μας, σαν να μας έσπρωχνε προς το νησί, που ο ήλιος δεν είχε φωτίσει ακόμη. Η θάλασσα κυμάτιζε ελαφρά και, κοιτάζοντας την πλώρη να την διασχίζει με την ώθηση που έδιναν τα ιστία, ένιωθα την ενέργεια των θεών αδιόρατη, απολαυστική να σβήνει το περίγραμμά μου, γινόμουν γλάρος, θάλασσα, αέρας, ο χρόνος έσβηνε και...» 

 
 

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει από την Κέρκυρα, το καταπράσινο νησί στο Ιόνιο μέχρι το Καστελλόριζο, το πιο ανατολικό νησί-κόσμημα της Ελλάδας. Περιήγηση στον τόπο, τον χρόνο, τον μύθο, την Ιστορία, τη μαγεία των πελαγών και τη γραφικότητα των Ελληνικών νησιών μέσα από τη διεισδυτική ματιά μιας έμπειρης ταξιδιώτισσας.

 

“Βιβλίο για κάθε λάτρη των ελληνικών νησιών”

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Τη διεισδυτική ματιά της  Βαρβάρας-Ρίτας Αθανασιάδου που βλέπουμε στα άλλα ταξιδιωτικά βιβλία της, την συλλαμβάνουμε ολοκάθαρα και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της:  ΕΛΛΑΔΑ Ο Χορός των Θαλασσών. Είναι ένα ευχάριστο και εύκολο στην ανάγνωση ταξίδι, θα έλεγα μια διαχρονική λογοτεχνική κρουαζιέρα στις θάλασσές μας, από την Κέρκυρα, το καταπράσινο νησί της αρχοντιάς στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι το μικροσκοπικό Καστελλόριζο, μόλις δύο μίλια μακριά από τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Το βιβλίο εμπλουτίζεται με ιστορικά στοιχεία, ενώ οι περιγραφές είναι γραμμένες με χαρακτηριστική ρομαντική διάθεση, λάμψη, χιούμορ και πολύ αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκε η συγγραφέας. Διαβάζοντας το βιβλίο, αισθάνεστε ότι ταξιδεύετε στα καταγάλανα νερά του Ιονίου και του Αιγαίου. Κλείστε τα μάτια σας, απολαύστε το παιχνίδι της φαντασίας και χαρείτε το ταξίδι σας παρασυρόμενοι από τη μαγεία των ελληνικών θαλασσών.

 Ευγένιος Πιέρης, συγγραφέας

Η Βαρβάρα-Ρίτα έχει το ιδιαίτερο στυλ γραφής της, αλλά και η ιστορική της αφήγηση είναι πολύ τεκμηριωμένη. Ταξιδεύει μέσα στους αιώνες, ενώ στις περιπλανήσεις και τις εξερευνήσεις της συμπεριλαμβάνει εμάς, τους φίλους της, ως συντρόφους και συμπαίκτες. Στο βιβλίο της χορεύει, όχι μόνο στην πραγματικότητα, γοητευμένη από τη μαγεία των θαλασσών μας - εξ ου και ο τίτλος ΕΛΛΑΔΑ, Ο Χορός των Θαλασσών, αλλά χορεύει επίσης διανοητικά, δημιουργώντας μια ελαφρώς φανταστική ιστορία με ποιητική διάθεση και θεατρικότητα.

Σε αυτήν τη χορογραφία των νησιών μας, που εξαπλώνεται από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος , η συγγραφέας μας παρασύρει, εμάς τους αναγνώστες, να ταξιδέψουμε και να χορέψουμε βαθιά στον χώρο και στον χρόνο ακολουθώντας τους ρυθμούς της πένας της, καθώς κάνει τις δικές της εμπειρίες να γίνουν δικές μας. Θα μπορούσα να πω ότι η περιπέτεια της θαλάσσιας πορείας της φτάνει στα όρια της αυτογνωσίας.

Ένα εσωτερικό ταξίδι που μας προκαλεί να κάνουμε, επειδή η γραφή της δίνει τον δικό της φωτισμό στους τόπους που επισκέπτεται ή καλύτερα ρίχνει τον δικό της λογοτεχνικό φακό στις ιδιαίτερες πτυχές των νησιών που διερευνά, ενώ μας επιτρέπει να κάνουμε τη δική μας ανάγνωση και να αποκτήσουμε τη δική μας προσωπική εμπειρία.

Εβίτα Μπαλτά, ποιήτρια

Βαρβάρα-Ρίτα!! Πόσο ωραία που ταξιδέψαμε μαζί από την Κέρκυρα, που επισκέφτηκα το 1965 σε μια σχολική εκδρομή, και από τότε πήγα πολλές φορές γιατί την αγαπώ, ως το άγνωστο για μένα Καστελλόριζο, στο ανατολικότερο μέρος του Αιγαίου, στο οποίο η καλή φίλη μας, Κωνσταντίνα,  και ο πατέρας της, πριν από πολλά χρόνια με κάλεσαν να επισκεφθώ. Το Καστελλόριζο συνδέεται επίσης με την απραγματοποίητη επιθυμία του φίλου μου, Τζιάννι Βερσάτσε να αποκτήσει ένα σπίτι στο νησί... Όπως βλέπεις, το βιβλίο σου μου έφερε αναμνήσεις καλά διατηρημένες στην ψυχή μου.

Τι ταλέντο να μεταφέρεις τέτοιες εικόνες, συναισθήματα, χρώματα και αρώματα! Κάθε φορά οι αναγνώστες σου περιμένουν να ταξιδέψουν μαζί σου, να γοητευτούν από τις ιστορίες σου, να αποκαλύψουν τα κρυμμένα γεγονότα της Ιστορίας!

Πότε το επόμενο βιβλίο σου;

Δημήτρης Τσίτουρας, συλλέκτης