Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΟΥ

 
 


«Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο η πόλη τράβηξε την προσοχή μου.

Για να την ανακαλύψω όμως, της ζήτησα να μην κρύβεται πίσω από τις μάσκες της.

Την ήθελα αληθινή.

Να με άφηνε να μπω στα μυστικά της, να κατανοήσω τις δυσκολίες της,

να έχω έναν ευθύ διάλογο μαζί της.

Μου το υποσχέθηκε και πέταξε από πάνω της τις τουριστικές αμφιέσεις της»

Περιήγηση στον χρόνο, τον μύθο, την Ιστορία, τη μαγεία της Τέχνης και της ζωής

επιχειρεί η συγγραφέας μέσα από τη διεισδυτική ματιά της έμπειρης ταξιδιώτισσας.

Η Βενετία μου, μια  λογοτεχνική προσέγγιση της πόλης και των ανθρώπων της, του παρελθόντος και του παρόντος της. Δίχως να κατευθύνει τα βήματά μας, η συγγραφέας μάς παρασύρει στους δικούς της στεριανούς και υδάτινους Βενετσιάνικους δρόμους και εστιάζει την προσοχή μας σε έργα της Φύσης και της Τέχνης, ανασκαλεύοντας θρύλους και ιστορικά παραλειπόμενα.

«Βιβλίο για κάθε συνειδητοποιημένο ταξιδιώτη
που ξεκινά την περιήγησή του απ’ τη βιβλιοθήκη του»
 

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ανακάλυψα μέσα από την αφήγηση της Ρίτας Αθανασιάδου ότι όντως η Βενετία είναι μέσα της, εξ ου και ο τίτλος: Η Βενετία μου. Παρότι μας δένει μια χρόνια φιλία, η αφήγηση της με άγγιξε πολύ. Είναι σαν να με πήρε από το χέρι και μαζί κάναμε μια περιήγηση στην Παραμυθένια Πόλη, που πότε την τυλίγει η ομίχλη, πότε την αγκαλιάζει το ρόδινο χρώμα του ηλιοβασιλέματος.

Η αυθόρμητη και συνάμα ώριμη περιγραφή της, έχει κεντρίσει τόσο την περιέργεια μου, που μου έρχεται έντονη η επιθυμία να πάω όντως στη Βενετία να γνωρίσω τα μέρη που τόσο την ενέπνευσαν. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό όταν πέφτω σε ένα τέτοιο βιβλίο, που η αφήγηση του με κάνει να ταξιδεύω και να βλέπω με ένα φρέσκο βλέμμα, τόπους χιλιοειπωμένους, ενώ κάθομαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα του σπιτιού μου.

 Ζωή Κυριακού, Ραδιοφωνική Παραγωγός, “Easy 97,2”

 

Μου αρέσει ιδιαίτερα που το βιβλίο της Bαρβάρας - Ρίτας Αθανασιάδου έχει και μια ανθρώπινη διάσταση αφού περιγράφει φιλίες, συναισθήματα, προσωπικές απόψεις και αυτό είναι που μας κάνει όχι μόνο να διαβάσουμε το βιβλίο απνευστί θα έλεγα, αλλά μας βάζει και μας τους αναγνώστες μέσα στον φωβ καμβά της και κατά κάποιο τρόπο, με τις δικές μας σκέψεις γινόμαστε συνταξιδιώτες του βιβλίου της, σαν να είμαστε και μείς εκεί, αφού σε κάθε σελίδα συμμετέχουμε έντονα σε ότι διαδραματίζεται.

Η Ρίτα θα πρέπει να την ερωτεύτηκε παράφορα την Βενετία της, γιατί ξέρω ότι εδώ και χρόνια την απασχολούσε η γραφή του βιβλίου αυτού. Έκανε πολλά φθινοπωρινά ταξίδια στην πόλη και έμεινε για μεγάλα διαστήματα εκεί προκειμένου να νοιώσει όλα αυτά που περιγράφει, και κατάφερε να τα δέσει με μεγάλη μαεστρία προσφέροντας στον αναγνώστη όχι μόνο ενδιαφέρουσες και κυρίως ποικίλες ταξιδιωτικές πληροφορίες για τις πλατείες, τα ατέλειωτα γεφύρια και τις αναρίθμητες εκκλησίες της, αλλά και ένα υπέροχο μάθημα για την Ιστορία της περιόδου που έλαμψε παγκοσμίως η Γαληνοτάτη.

Χαίρομαι που οι θησαυροί της Βενετίας της αποκαλύφθηκαν όπως ακριβώς το επιθυμούσε, και θέλω να της ευχηθώ σύντομα να μας χαρίσει άλλο ένα βιβλίο, που θα μας ταξιδέψει στην Iστορία!

 Λυδία Μαστρονικολή, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού