ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

 
 


«Μόλις διάβαινα την Πύλη, μπροστά μου απλωνόταν η Piazza del Popolo, η όμορφη αυτή πλατεία, με τις δίδυμες εκκλησίες, τον πανύψηλο οβελίσκο και τους τρεις δρόμους, που άνοιγαν σαν βεντάλια για να καταλήξουν σ’ άλλες πλατείες με μαρμάρινα σκαλοπάτια και παλάτια μπαρόκ ρυθμού. Από την ίδια επιβλητική πύλη, πριν από διακόσια χρόνια, πέρασε ο Γκαίτε, ο οποίος αντικρίζοντας το ίδιο θέαμα, που σηματοδοτούσε την επίσημη υποδοχή της Αιώνιας Πόλης, άνοιξε τα χέρια του και αναφώνησε: “Μόνο τώρα αρχίζω να ζω!”».

Είναι άλλο να παρατηρεί κανείς μια πόλη για να την περιγράψει κι άλλο να τη ζει, να την ανασαίνει, να την ανακαλύπτει, να την χαίρεται. Η συγγραφέας ακουμπώντας με την ντελικάτη της αύρα όλα τα πολύτιμα μυστικά της Ρώμης, οδηγεί τους αναγνώστες της σε μοναδικούς ρωμαϊκούς περιπάτους, εμπνέοντας ακόμα και τους αμετανόητα φανατικούς της Αιώνιας Πόλης να την ξαναερωτευθούν.

«Βιβλίο για κάθε συνειδητοποιημένο ταξιδιώτη
που ξεκινά την περιήγησή του απ’ τη βιβλιοθήκη του»
 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Βαρβάρα Αθανασιάδου στο καινούργιο ταξιδιωτικό της αφήγημα ζει, ανασαίνει, χαίρεται, ανακαλύπτει και μας ξεναγεί με μια ανθρώπινη αλλά και πιο διεισδυτική ματιά στη Ρώμη, την Αιώνια Πόλη. Αποκρυπτογραφεί τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής των Ρωμαίων, ακροβατώντας με δεξιοτεχνία στο ένδοξο παρελθόν τους και το λαμπερό παρόν τους. Οδηγεί τους αναγνώστες σε υπερβατικούς ρωμαϊκούς περιπάτους αποκαλύπτοντας πολύτιμα μυστικά και εμπνέοντας, ακόμα και τους αμετονόητα φανατικούς της Ρώμης, να την ανακαλύψουν ξανά.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Περιοδικό Passport

 

H Bαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν τα βήματα της την οδήγησαν στη Ρώμη, όπου ζει τα τελευταία είκοσι χρόνια, ένοιωσε σαν να βρισκόταν στο φυσικό της περιβάλλον. Ίσως και λόγω των σπουδών της και της αγάπης της για την Τέχνη και την Ιταλική Αναγέννηση.

Έκτοτε οι Περίπατοι στη Ρώμη, ρεαλιστικοί και υπερβατικοί, προκειμένου να την ζήσει ήταν εκατοντάδες. Οι αθέατες γωνιές της πόλης πίσω από τις βαριές πόρτες των palazzi, άλλες τόσες. Και οι ιστορίες που κρύβει, όπως τις ανακαλύπτει μέσα από την επαφή της με καθημερινούς ή ακόμα με εστέτ ανθρώπους, με τους οποίους μιλά, ευτυχώς στη γλώσσα τους, ανεξάντλητες.

Ναι, η Ρώμη είναι πολύπλοκη, βαριά, λόγω της μακράς ιστορίας κι οι Ρωμαίοι ατελεύτητοι σαν καμπύλες. Όμως η συγγραφέας θέλησε ο αναγνώστης να ανακαλύψει τη Ρώμη μέσα από μια προσωπική αφήγηση που εστιάζει περισσότερο στην ατμόσφαιρα που αποπνέει, μέσα από όλα αυτά που δεν πιάνει μονάχα το βλέμμα, αλλά βγαίνουν από την ένωση της Ιστορίας της πόλης με το παρόν της.

Περιοδικό Index