ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ

 
 


Ιστορία, Τέχνη, γεύση, εικόνες συνθέτουν το λογοτεχνικό οδοιπορικό στην Τοσκάνη, όπου η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου περνά τις τέσσερις εποχές του χρόνου ζωγραφίζοντας ακουαρέλες κι ανακαλύπτοντας τις κρυφές γωνιές ενός από τους ομορφότερους τόπους του κόσμου.

Το φθινόπωρο οι εκδρομές στους αμπελώνες γίνονται αφορμή ν’ αφήσει τη φαντασία της ελεύθερη και να μας μεταφέρει στα ανεπανάληπτα τοπία που αντικρίζει.

Τον χειμώνα οι περίπατοι στη Φλωρεντία και τη Σιένα εξελίσσονται σε μια θαυμάσια γνωριμία με τον κόσμο της Τέχνης.

Οι ανοιξιάτικες αποδράσεις της με το «Σκαθάρι» στα μεσαιωνικά χωριά στρέφουν τη σκέψη της –αλλά και τη δική μας– στις παραδόσεις της περιοχής, καθώς συγκρίνει τη δική της μεσογειακή ματιά στην Τοσκάνη με εκείνη των Εγγλέζων ταξιδιωτών του Grand Tour.

To καλοκαίρι φεύγει για τη Μαρέμμα –παρθένα ακόμη περιοχή, που ζει μέσα απ’ τις ιστορίες και τους θρύλους των κατοίκων της– γυρνώντας πίσω στον χρόνο να συναντήσει τους Ετρούσκους ενώ παράλληλα απολαμβάνει την παραδοσιακή κουζίνα, αφήνοντας κι εμάς να μοιραστούμε φέτες ψωμί ραντισμένες με λίγο λάδι, ραβιόλια γεμιστά με πεκορίνο, παπαρδέλες με κουνέλι ραγού, τυριά αρωματισμένα με φυτά, συνοδευμένα από τα φημισμένα κρασιά της Τοσκάνης.

Το ταξιδιωτικό αφήγημα, γραμμένο από καρδιάς, μαρτυρά πως η συγγραφέας έχει μελετήσει ενδελεχώς τις ιδιαιτερότητες αυτού του τόπου, τις παραδόσεις, την Τέχνη, την Ιστορία, ακόμα κι ασήμαντες φαινομενικά αλλά σε κάθε περίπτωση χρήσιμες –για όσους αγαπούν τα ταξίδια και τη σπουδή σε άλλους κόσμους– πλευρές της καθημερινότητας των Τοσκάνων.

 

«Βιβλίο για κάθε συνειδητοποιημένο ταξιδιώτη
που ξεκινά την περιήγησή του απ’ τη βιβλιοθήκη του»
 

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ιστορία, τέχνη, γεύση, μνημεία, αξιοθέατα, εικόνες: ιδού τα στοιχεία που συνθέτουν το λογοτεχνικό οδοιπορικό της Βαρβάρας-Ρίτας Αθανασιάδου σε έναν από τους ωραιότερους τόπους του κόσμου, την Τοσκάνη. Το ταξιδιωτικό της αφήγημα φανερώνει ότι έχει μελετήσει τις ιδιαιτερότητες αυτού του τόπου, τις παραδόσεις, την τέχνη, την ιστορία, ακόμα και ασήμαντες (αλλά σε κάθε περίπτωση χρήσιμες σε όσους αγαπούν τα ταξίδια και τη γνωριμία με νέα μέρη) πλευρές της καθημερινότητας των Τοσκάνων.

«Η Τοσκάνη με τα μάτια μιας Ελληνίδας», Εφημερίδα Το Βήμα

 

Η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου συνθέτει με εικόνες ένα κείμενο λυρικό, στο οποίο η Τοσκάνη, απ’ τις ωραιότερες περιοχές της Ιταλίας, παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο. Αιώνες ανθρώπινης παρέμβασης έχουν αλλάξει τον αρχικό φυσικό ιστό της διαμορφώνοντας ένα τοπίο ανθρώπινης κλίμακας. Θα ήθελα να διαβάσω το κείμενο στην πρωτότυπη γλώσσα του, τα ελληνικά, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν καθώς δεν τα γνωρίζω.

Ωστόσο, η μετάφραση σε μια γλώσσα ρέουσα, γοητευτική και πειστική, μου επιτρέπει να υποθέσω ότι το αρχικό κείμενο έχει την ίδια ομορφιά: μέσα σε περισσότερες από τρεις χιλιετίες πολιτισμού της γραφής, οι περιπτώσεις όπου οι μεταφράσεις μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα πρωτότυπα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού…

Καθηγητής Fabrizio Lemme, Ακαδημία San Luca – Ρώμη